15. 5. 2024   |   svátek má Žofie
 

Ženské rozmary

Název Množství a jednotka
hladká mouka 300 g
moučkový cukr 300 g
máslo 150 g
žloutek 5 ks
mléko 100 ml
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: staročeská
Příprava: 02 h.
Vaření: 15 min.
Mamut :-)



Postup
Droždí rozetřeme se lžičkou cukru, rozmícháme se 2 lžícemi mouky (odebereme z uvedeného množství) a vlažným mlékem, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít. Na vál nasypeme mouku, do které rozdrobíme máslo, přidáme cukr, žloutky, špetku soli a vykynutý kvásek a vypracujeme hladké těsto. Těsto ihned vyválíme a pomocí válečku jej přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Necháme hodinu kynout.
Z bílků ušleháme pevný sníh, přidáme do něj 2 lžíce moučkového cukru a vanilkový cukr.
Celý povrch vykynutého těsta potřeme povidly, pokryjeme tuhým sněhem z bílků (sníh natřeme asi 1 1/2cm od okrajů, při pečení se roztáhne) a posypeme nasekanými mandlemi (nebo mandlovými lupínky). Pečeme v mírně vyhřáté troubě asi 15 - 20 minut.

Tip:
Povidla můžeme ochutit skořicí, citronovou kůrou a rumem, nebo můžeme použít i jinou, nejlépe pikantní marmeládu (meruňkovou, višňovou).


 


RECEPTY

Želé z okvětních lístků růží

Postup: Pět až šest plných hrstí okvětních lístků růží opláchneme studenou vodou v... zobrazit recept

RECEPTY

Slavnostní bábovka

Postup: Ve větší míse smícháme mouku, solamyl, prášek do pečiva a cukr. Přidáme sůl,... zobrazit recept

RECEPTY

Mramorová bábovka

Postup: Změklé máslo utřeme se žloutky a cukrem a dvěma lžičkami vroucí vody. Postupně... zobrazit recept

RECEPTY

Polévka z růžičkové kapusty

Postup: Růžičkovou kapustu očistíme, odstraníme škaredé listy a vložíme do hrnce.... zobrazit recept

RECEPTY

Květákový mozeček

Postup: Uvařený květák vidličkou rozděláme na malinké růžičky a orestujeme na másle.... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Pepř

Pepř je jedním z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších koření na světě. A to nejen pro jeho výrazné a štiplavé aroma, ale i díky svým povzbuzujícím účinkům na naše tělo, které si mnozí z nás ani neuvědomují. Pepř černý je... zobrazit článek

RESTAURACE

U Dvořáčků

* DOMÁCÍ KUCHYNĚ* HOTOVKY* SPECIALITY ZE ZVĚŘINY* NOVINKA: WIFI pro hosty ZDARMA